Fotobiomodulacija ATP 38

Fotobiomodulacija ATP 38

10.01.2021

Z razvojem znanosti in z novimi odkritji o učinkih svetlobe, se je fotobiomodulacija - svetlobna terapija, v zadnjih letih uveljavila v različnih vejah medicine. Učinkovita je tudi v zobozdravstvu.

Zapisi o zdravilnih učinkih svetlobe segajo še v čas Aristotela. Danes se svetlobna terapija uporablja v različnih vejah medicine za izboljšanje celjenja kroničnih ran. Uporabljajo jo pri onkoloških bolnikih, pri poškodbah in boleznih živčevja, kroničnih bolečinah, na različnih področjih športne medicine za hitrejše celjenje poškodb in tudi na področju estetske kirurgije, saj gre za neboleč poseg, ki koži povrne čvrstost in sijaj. Gre za vpliv svetlobe na celične procese, pri katerih se svetloba različnih valovnih dolžin absorbira v poškodovanih celicah, ki imajo tako več energije in s tem večjo sposobnost obnavljanja. Svetloba deluje protivnetno, protibolečinsko in protimikrobno. Pospešuje tvorbo kolagena, ki ga z leti izgubljamo, vpliva na krvni pretok in rastne faktorje, ter tako pospeši regeneracijo poškodovanega tkiva.
Strokovna literatura predvsem v zadnjih letih obširno poroča o široki uporabi fototerapije tudi v zobozdravstvu. Njeni učinki se kažejo predvsem po kirurških posegih in vstavitvi implantatov (zobnih vsadkov), saj vpliva na zmanjšanje bolečine in boljše celjenje.
V Zobozdravstvenem centru Osovnikar že vrsto let sledimo razvoju in se trudimo pacientom nuditi storitve na najvišjem možnem nivoju. Novost pri nas je naprava ATP38®, ki združuje švicarsko tehnologijo in nove izsledke znanosti in omogoča, da s svetlobno energijo pozitivno vplivamo na učinek celjenja in obnavljanja tkiv. Enostavno osvetlimo ciljno mesto z izbranim programom, ki traja od 4 do 12 minut, odvisno od željenega učinka. Na ta način lahko pospešimo celjenje po večjih posegih ali vplivamo na razne spremembe v ustih, kot so afte, pekoči jezik, herpes in podobno. Uporablja se tudi kot podporna terapija pri kroničnih vnetnih procesih, kot je parodontalna bolezen in izboljša imunski odgovor, kar ima v zadnjem času velik pomen.

 
 
 

Kje smo?

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.